Usporedba akumulatorskog odvijača i (udarne) bušilice

Iza naziva akumulatorski odvijač često se podrazumijevaju različiti uređaji: Je li to akumulatorski odvijač, bušilica ili udarna bušilica? Što je što? Koje su njihove namjene? I koji je alat vama potreban?
Ovdje možete dobiti pregled u čemu je razlika između navedenih alata. Nadalje, odgovaramo na sljedeća pitanja: Što je zakretni moment? Kako djeluje ograničenje zakretnog momenta? Koja je baterija odgovarajuća za akumulatorski odvijač i ostale aku bušilice?

Akumulatorski odvijač, bušilica ili udarna bušilica? Što je što?

Akumulatorski odvijač

Kao što samo ime govori, "pravi" akumulatorski odvijač uređaj je isključivo za odvijanje. Akumulatorski odvijači u pravilu nemaju steznu glavu i imaju samo jednu brzinu. To je također sasvim dovoljno jer se akumulatorski odvijač obično koristi samo u jednostavnim zadacima, npr. u montaži namještaja, gdje zamjenjuje klasični odvijač. U tu je svrhu akumulatorski odvijač idealan: mali je, lagan, praktičan i može se skladištiti u skučenom prostoru ladice.

Bušilica ili akumulatorska bušilica

Ponovno, sam naziv pruža informacije o funkcijama: (akumulatorska) bušilica kombinira bušenje i odvijanje u jednom uređaju i tako je vjerojatno najrašireniji alat "uradi sam" majstora. Ipak, još uvijek se koristi u svakodnevnom životu pod nazivom "akumulatorski odvijač". Za razliku od čistog akumulatorskog odvijača, akumulatorska bušilica ima steznu glavu i dvije brzine kako bi se razlikovalo između bušenja i odvijanja. Koja se brzina koristi za što i iz kojeg razloga, detaljno ćemo objasniti u nastavku.

Osim akumulatorskog odvijača, takva akumulatorska bušilica može u mnogim slučajevima zamijeniti i uobičajenu bušilicu (bez funkcije udaraca!). Bušilica je električni alat sa strujnim kablom stvoren za bušenje u različitim materijalima. Akumulatorska bušilica je fleksibilnija i jednostavnija za upotrebu zahvaljujući radu s baterijama, ali često ima i manje snage. Ovdje je korisno usporediti koliko watta ima uređaj. Za uobičajenu uporabu u kući, na primjer za bušenje drveta i metala, akumulatorska bušilica je obično sasvim dovoljna. Za tvrđe materijale, npr. da biste montirali svjetiljku na strop od armiranog betona, potrebno je posegnuti za udarnom bušilicom ili čekić bušilicom.

Akumulatorska udarna bušilica

Akumulatorska udarna bušilica je svestra pomoć u radionici: osim dvije funkcije odvijanja i bušenja akumulatorske bušilice, udarna bušilica ima podesivu udarnu funkciju prilikom bušenja. Ovdje bušilica, pored samog bušenja, ima funkciju udaranja s vibracijskim gibanjem. To ju čini pogodnom za bušenje u betonu s pravim priborom. Kad je udarna funkcija isključena, može se koristiti kao uobičajena bušilica. Budući da se težina i rukovanje udarnom bušilicom ne razlikuju mnogo od jednostavne bušilice, mnogi "uradi sam" majstori više vole posjedovati udarnu bušilicu.

Udarna funkcija akumulatorske udarne bušilice je osovinski usklađena. To znači da je sila usmjerena prema naprijed da bi se moglo probiti tvrđi materijal. Na primjer, za privlačenje matice potrebna je radijalna udarna sila (djelovanje sile duž polumjera), kao što to ima akumulatorski udarni odvijač.

Ako želite bušiti uglavnom u kamenu i betonu, a možda također želite koristiti dlijeto, tada biste trebali koristiti čekić bušilicu. Poseban članak posvetili smo razlici između čekić bušilica i udarnih bušilica.

Što je zakretni moment? Kako funkcionira graničnik zakretnog momenta?

Zakretni moment

Zakretni moment je fizička mjera koja opisuje rotacijski učinak sile na tijelo. Što više zakretnog momenta djeluje na tijelo (u našem slučaju, na primjer, vijak), to je tijelo više sklono okretanju. Jedinica zakretnog momenta su Newton metri (Nm). Akumulatorski odvijač (ovdje u sljedeća objašnjenja ubrajam i bušilicu i udarnu bušilicu) s većim momentom ima u skladu s tim i više snage.

Graničnik zakretnog momenta

Ponekad, međutim, snaga mora biti ograničena: Ograničenje zakretnog momenta ili isključivanje korisna je značajka modernih akumulatorskih odvijača, što ograničava snagu uređaja u filigranskom odvijanju u mekim materijalima. Na primjer, kod zavijanja u drvo, brzo se može dogoditi da se neki vijak uvrne previše duboko. U najgorem slučaju glava vijaka može podijeliti drvo čak i na pola. S ograničenjem zakretnog momenta, klizna spojka se zahvaća i sprječava da se na vijak izvrši veća sila čim se prekorači unaprijed zadana vrijednost zakretnog momenta. Ako želim staviti vijak u drvo, započinjem s malo zakretnog momenta, a zatim ga povećavam dok se ne postigne željeni rezultat. Jednostavno okrenite zavojni prsten do kraja i okrećite ga korak po korak sve dok ne dođete do željene jačine. Ovo nije potrebno za bušenje. Ovdje se okreće za funkciju bušenja (bušilica prikazana na okretnom prstenu). Ipak treba biti oprezan i pri bušenju: međutim, brzina se mora prilagoditi materijalu. Prekidačem se može dozirati brzina. Pored materijala, odlučujuću ulogu igra posebno promjer svrdla. U pravilu, veći je promjer svrdla, niža je brzina.

Koja brzina za koju primjenu?

Obično akumulatorski odvijači imaju dvije brzine. Sporiji (1) i brži (2) stupanj prijenosa. Dok brži stupanj prijenosa omogućava brži napredak, sporiji 1. stupanj prijenosa donosi više snage. Veći vijci ili vijci s većim promjerom već su izazov za drugi stupanj prijenosa. U 1. stupnju odvijač odvija s manjom brzinom i na taj način može postići veći zakretni moment, tj. više sile na vijaku. Za usporedbu: Kad bi automobil trebao početi voziti, konačno prelazite u prvu brzinu. Uz to, pri nižim brzinama imate veću kontrolu nad materijalom koji koristite i možete izbjeći savijanje vijaka ili trošenje glave vijka. Drugi stupanj uglavnom se koristi za bušenje. Ovdje je manji otpor, tj. potrebno je manje snage i možete raditi s većom brzinom.

Udarne bušilice imaju treću funkciju: Udarno bušenje se aktivira pri bušenju u kamenu ili betonu.

Kako promijeniti steznu glavu bez blokade osovine

Na početku je potrebno izvaditi bateriju. Nakon toga, stezna glava bušilice može se odmah otpustiti. Treba paziti je li stezna glava pričvršćena sigurnosnim vijkom na bušilicu. Postoje dvije različite vrste vijaka, Phillips vijak i prorezni vijak. Stoga je važno najprije isprobati različite veličine odvijača kako ne biste istrošili vijak. Ako nema vijka, steznu glavu možete ukloniti jednostavnim okretanjem udesno.

Nakon uspješnog uklanjanja vijka, uzmite šesterokutni ključ za pomoć (uzmite najveću moguću veličinu). Zatim umetnite šesterokutni ključ u steznu glavu i zategnite steznu glavu u smjeru kazaljke na satu. Kad to učinite, steznu glavu možete otpustiti kratkim, snažnim potezima ključa. Ovdje imajte na umu da se to mora učiniti u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Sada možete lako skinuti steznu glavu u smjeru suprotnom od kazaljke na satu i zamijeniti ga novim.

Postavite na osovinu okretanjem u smjeru kazaljke na sat. Ovdje treba obratiti pozornost da bušilica apsorbira svaku steznu glavu, ali ponekad snaga nije dovoljna za odgovarajuće (deblje) odvijače. Posljednji korak je da šesterokutni ključ stegnete u steznu glavu kao i prije i čvrsto zakrenite steznu glavu na osovinu. Sada samo pričvrstite izvorni vijak za zaključavanje odvijačem u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Ako želite demontirati steznu glavu u kraće vrijeme ili s manje truda, trebali biste nabaviti akumulatorsku udarnu bušilicu s blokadom osovine jer možete ukloniti steznu glavu s nekoliko pokreta ruke.

Što znači četkice ili bez četkica?

Uređaji s konvencionalnim elektromotorima imaju ugrađene ugljene četkice, koje podliježu uobičajenom trošenju i moraju se zamijeniti nakon određenog vremena. Suprotno tome, akumulatorski alati s motorima bez četkica imaju minimalne gubitke zbog trenja (ležajevi), pa ne stvaraju nehotične pauze zbog pregrijanih motora. Nadalje, nije potrebno održavanje ugljenih četkica, što povećava životni vijek alata. Uz to, dolazi do povećanja performansi i načina rada koji štedi energiju (visoka učinkovitost), što rezultira produljenim vremenom rada s jednim punjenjem baterije.

Za više informacija o tome kako motori bez četkica rade i njihovim prednostima, posjetite našu Brushless Energy stranicu.

Koju bateriju koristiti?

S akumulatorskim sistemima, poput Power X-Change platforme, sve baterije odgovaraju svim uređajima. Međutim, postoje baterije različitih snaga i vremena rada, koje imaju svoje prednosti i mane, ovisno o primjeni. Izbor odgovarajuće baterije, kao i kod odabira uređaja, ovisi o planiranom projektu:

Za manje poslove, poput onih koji se obično rade s akumulatorskim odvijačem, dovoljne su "male" baterije između 1,5 Ah i 2,6 Ah. Zbog svoje lagane konstrukcije ugodnije su za rukovanje, imaju vrlo kratko vrijeme opterećenja i obično su mnogo povoljnije za kupnju. Ove jednoredne (uske) baterije također su idealne za većinu radova s ​​bušilicom.

Ako ponekad treba duže: za uporni ili intenzivniji rad, "veće" "Power X-Change" baterije, između 3,0 Ah i 5,2 Ah također odgovaraju. One ne samo da imaju dulji vijek trajanja baterije (Ah), već i veću snagu (vata). Međutim, zbog veće težine nečija ruka može brzo postati teška, posebno ako radi iznad glave.

Citat:

Sa svoje strane izabrao sam 3,0 Ah bateriju kao svoju omiljenu jer je vrijeme punjenja upravljivo, a performanse i dugotrajnost u radu odlični.

Također, za ostale akumulatorske alate, bateriju treba prilagoditi uređaju: Na primjer, za kružnu pilu sam se odlučio za bateriju od 5,2 Ah, jer mi ovdje treba puno snage i težina se ne smije uzeti u obzir. Za kutnu brusilicu i ubodnu pilu koristim bateriju od 3,0 Ah i bateriju od 5,2 Ah.

Ukratko: akumulatorski odvijač, bušilica i udarna bušilica u usporedbi

  Akumulatorski odvijač Bušilica Udarna bušilica
Prednosti mobilan, bez kablova dobro rukovanje radi male težine, kompaktna konstrukcija široki raspon funkcija
  vrlo mala težina široki raspon brzine bušenje u kamenu/betonu s udarnom funkcijom
  kompaktna konstrukcija, povoljno odvijanje i bušenje bušenje u metal i drvo bez udarne funkcije
       
Nedostaci ograničena primjena bez udarne funkcije malo veća težina
  bez funkcije bušenja bez bušenja u beton  
  samo za nezahtjevno odvijanje vijaka    
picture by stefan ossenbrueggen
AutorStefan Ossenbrüggen
Vrijeme čitanja10 minute

Naša preporuka proizvoda za vaš "uradi sam" projekt