Savjeti za sijanje travnjaka u samo nekoliko koraka

Tek što je proljetno sunce istjeralo zimsko sivilo, njegove zrake oživljavaju zelenu travu i prve kosilice će krenuti s košnjom u susjedstvu. No, prije same košnje trave u svom vrtu, travu je potrebno zasijati. Iako je trend danas - barem na manjim površinama - trava u rolama, veliki se travnjaci još uvijek postavljaju na konvencionalni način - sijanjem trave. To uključuje malo posla, ali s pravim alatima ovo može biti ugodno iskustvo.

Što se tiče trajanja projekta, trebali biste računati na nekoliko tjedana. Sijanje novog travnjaka uključuje četiri faze. Priprema tla, čekanje nekoliko tjedana da se zemlja slegne, a zatim sjetva travnjaka i njega. Naše će vas upute voditi korak po korak kako pravilno zasijati novi travnjak bez upotrebe trave u rolama.

Cijena savršenog travnjaka

Prvo, ovdje je kratki popis o troškovima. Nema jednostavnog jednokratnog troška. Trebali biste izračunati troškove sljedećih stavki:

  • unajmljivanje kopačice,
  • unajmljivanje stroja za uklanjanje travnjaka ili rezača travnjaka (ako treba ukloniti postojeći sloj trave)
  • trošak za sito,
  • trošak za početno gnojivo,
  • unajmljivanje ili kupnja valjka za travu,
  • trošak za sijeme,
  • i unajmljivanje ili kupnja posipača.

Cijena kvalitetnog sjemena travnjaka kreće se oko 30 eura za 100 m2, ovisno o proizvođaču i smjesi. Iako visokokvalitetne mješavine za travnjake klijaju i rastu sporije od jeftinijih smjesa, čine vrlo gust travnati pokrivač. Uz to, za kvalitetno sjeme uglavnom je potrebno manje sjemena po kvadratnom metru, što u perspektivu stavlja veću cijenu. Sjeme travnjaka ne treba predugo čuvati. Neke vrste trave, poput crvene vlasulje, često ne mogu klijati sljedeće godine.

Ovi Einhell uređaji mogu vam pomoći pri sijanju travnjaka:

U koje doba godine biste trebali posijati travnjak?

Kada možete sijati travnjak, uglavnom ovisi o temperaturi tla. Većini trava treba temperatura tla od najmanje 8 ° C da bi mogla klijati i optimalne temperature zraka između 14 ° C i 25 ° C. Uz to im je apsolutno potrebna dovoljna vlaga u tlu. Ove ćete uvjete najvjerojatnije pronaći krajem ljeta ili početkom jeseni, zbog čega je ova sezona najbolja za sijanje travnjaka. U rujnu je u tlu još uvijek pohranjeno puno topline, a kiše su vjerojatnije zbog vremenskih prilika. No pazite da travnjak ne zasijete prekasno u jesen, jer će nekim vrstama trebati tri do četiri tjedna da se pojave prve vlati trave. Mlade stabljike obično su otporne na mraz kao i starija trava. Tako će biti dobro kad dođe zima.

A drugi razlog zbog kojeg je jesen pogodno vrijeme za novu sadnju jest taj što ako se priprema tla vrši na proljeće, neki korovi tijekom ljeta neometano rastu na površini, tako da se mogu izravno ručno izvući. To znači da se tamo neće trajno nastaniti. Ovaj je pristup radno intenzivan, ali vrlo učinkovit i štedi tlo.

Ako ne želite pričekati jesen, možete posijati travu u proljeće. Međutim, temperature tla u vrtu potrebne za klijanje postići će se tek u travnju. Temperature tla obično su najbolje od sredine travnja do početka svibnja, ali pripazite da u tlu ima dovoljno vlage. Visoke temperature početkom lipnja lako mogu naštetiti mladom travnjaku i pokvariti sav vaš naporan rad.

Naš savjet: Suh dan kada se gornji sloj tla osuši i prognoziraju kiše idealan je za sijanje.

Koju sortu trave biste trebali koristiti za najljepši vrt?

Ljepota travnjaka leži u oku promatrača. To znači da postoji mnogo različitih sorti. Neki ljudi vole vrlo fini jednolični engleski travnjak na kojem ne bi trebalo cvjetati bilje ili cvijeće. Oni s djecom trebaju biti sigurni da je trava hrapava i da može izdržati djecu koja je gaze. A drugi i dalje žele vidjeti kako mnoštvo ljekovitog bilja i poljskog cvijeća raste zajedno s travom na njihovom travnjaku. A djetelina i tratinčice mogu im se čak i svidjeti. Sve ove inačice i mnoge druge već su spremne za kupnju u različitim mješavinama travnjaka.

Mnogi vrtlari rado savjetuju svoje kupce o mješavinama travnjaka i cvijeća koje nude. A ovakav savjet stručnjaka zaista može vrijediti. Dakle, prvo morate razmisliti o mjestu na kojem se nalaze vaši travnjaci i kako ćete ga koristiti. A to će odrediti koja je sorta najbolja za vas.

Prije početka sijanja: Pravilno pripremite tlo

Prije sjetve tlo mora biti dobro pripremljeno. Prvi korak je uklanjanje korova i prekopavanje cijelog područja. Ako na površini već postoji sloj travnjaka koji se više neće koristiti, ovdje bi se trebao koristiti uređaj za uklanjanje travnjaka ili rezač travnjaka. Dalje, područje treba prekopati. To ćete najlakše učiniti kopačicom ili, za ambicioznije među vama, lopatom.

Gornji sloj tla bogat humusom hranjivi je sloj tla u vrtu. Općenito doseže do dubine od 20 cm. To znači da ako kopate preduboko, pojačat ćete tlo siromašno hranjivim tvarima. To znači da možete pouzdano uštedjeti svoju energiju. Ako je gornji sloj tanji od 20 cm, travnjak biste trebali opremiti humusom ili površinskim slojem zemlje tako da trava ima dovoljno tla bogatog hranjivim tvarima da se ukorijeni.

Prilikom kopanja trebali biste ukloniti korov, ostatke korijena i kamenje. Ovisno o vrsti tla, možete ga poboljšati. Na primjer, možete isprobati sljedeće dodatke:

  • Riječni ili kvarcni pijesak iz (teške) glinene zemlje,
  • Humus kore od (lagane) pješčane zemlje, ili
  • Specijalna zemlja za travu za normalno tlo.

U ovom je trenutku također dobra ideja pogledati pH tla kako biste vidjeli trebate li ga vapniti. Ako je pH prenizak, to znači da je tlo kiselo, što inhibira rast biljaka. U pjeskovitim tlima, pH ne smije pasti ispod 5,5, u glinenim tlima ne niže od 6,5. Za umjerena tla, prag je vrijednost 6,0.

Nakon kopanja, opuštanja i poboljšanja, tlo bi trebalo odmarati najmanje dva tjedna, po mogućnosti i više, prije nego što se sjeme zasadi. To omogućuje da se opušteno tlo slegne. Nakon ovog vremena čekanja možda ćete morati izravnati površinu grabljama i zdrobiti grumenje veće od centimetra. Možda ćete htjeti ukloniti i sve korove koji su već izrasli u ovom procesu, kao i kamenje s površine.

Neposredno prije sijanja, zemlju biste trebali ponovo izravnati valjkom i izravnati sve nove neravnine. Valjak za travnjak možete kupiti ili unajmiti u gotovo svim specijaliziranim trgovinama. Ako ne prođete gornju površinu valjkom, novi travnjak bit će neravan. Štoviše, sjeme korova koje leti unaokolo uhvatit će se na gruboj zemlji.

Sijanje: U idealnom slučaju za to biste trebali koristiti posipač

Nakon što se buduće područje travnjaka izravna pomoću valjka za travnjak, zapravo možete započeti sijenjae. Sjeme možete rasporediti što ravnomjernije, bilo ručno ili pomoću posipača. Za to preporučujemo posipač jer ravnomjernije raspoređuje sjeme trave. Štoviše, posipač se kasnije može koristiti i za razbacivanje gnojiva, tako da se svakako isplati uložiti. Trebali biste raširiti oko 20 - 25 grama sjemena travnjaka po kvadratnom metru. Ta količina može varirati ovisno o vrsti trave koju koristite, pa prije početka pročitajte upute proizvođača na pakiranju. Oko graničnih područja trebali biste povećati količinu sjemena koje posijete kako biste dobili čvrst rub travnjaka.

Zatim pažljivo grabljajte sjeme grabljama dok se ne pokrije tankim slojem zemlje. To znači da sjeme neće odnijeti vjetar ili gladne ptice.

Kako se tlo ne bi previše sleglo i nakon sjetve imalo neravnine, trebali biste ga ponovno poravnati. Kako bi se površina na koju se korov može pričvrstiti smanjila na najmanju moguću mjeru i kako bi se osiguralo da sjeme travnjaka bude čvrsto zasađeno u tlu, najbolje je ponovno koristiti valjak po cijelom području.

Važne stvari koje treba napomenuti nakon sijanja: Njega travnjaka

Novopostavljeni travnjak zahtijeva puno vode da bi mogao klijati i rasti. Posebno je u ovoj fazi važno održavati tlo neprekidno vlažnim, pa ćete ga morati redovito zalijevati. U idealnom slučaju, trebali biste koristiti prskalicu za travnjak kako biste osigurali da zemlja dnevno prima oko 10 litara vode po četvornom metru. Za kišnih dana, naravno, nećete ga trebati zalijevati. Ove velike količine vode potrebne su i za travu u rolama.

Naš savjet: Na našem blogu pronaći ćete i vodič o tome kako napraviti vlastitu cisternu i pumpu za kišnicu u svom vrtu. Prve vlati trave trebali biste vidjeti u prvih 10 dana. Mlade sadnice travnjaka izuzetno su nježne, stoga je važno da za to vrijeme ne hodate po tom području. Mogu proći i do tri tjedna prije nego što sve sjeme nikne. Nakon što je područje u potpunosti zeleno, možete ga prestati zalijevati. To prisiljava biljke da tvore duboki korijenov sustav za vađenje vlage iz dubljih dijelova tla. Travnjak s dubokim korijenjem također treba manje dodatnog zalijevanja, čak i u jeku ljeta.

Savjeti za prvu košnju

Kada trava dosegne duljinu od 8 do 10 cm, vrijeme je da sustignete susjede i pustite kosilicu u pogon. Obratite pažnju na vlagu pokrova mlade trave. Prije prve košnje trebala bi biti malo stabilnija i jača jer mladu travu kosilica može istrgnuti. Ako primijetite da se to događa, prestanite kositi i pričekajte još nekoliko dana.

Pri prvoj košnji, travu kosite do visine od 5 cm. Na taj način iz zemlje isparava manje vlage, a vlat može apsorbirati dovoljno svjetlosti da stvori jak korijenov sustav. Sljedeći put možete ići malo dublje: ukrasni travnjaci ne bi trebali biti viši od 4 do 6 cm, a zatim pokošeni na 2 do 3 cm. Visina izdržljivih, rekreacijskih i sportskih travnjaka može zadržati visinu od 3 do 4 cm. U sjenovitim područjima visina reza ne smije biti manja od 5 cm.

Pazite da ne pretjerate kod prve gnojidbe travnjaka!

Sjeme mlade trave nanosi se na dobru površinu tla tako da se dobro njeguje. Kasnije je dobro da se travnjak svako malo pognoji. Međutim, to treba činiti s određenim oprezom, posebno kod vrlo mladih travnjaka. Ako koristite previše gnojiva, mlada trava može izgorjeti. Stoga je važno ne gnojiti prerano ili previše. Ako ostaci trave ne ostanu kao materijal za malčiranje, redovito biste trebali gnojiti travnjak posebnim gnojivom za travnjak. To je najbolje učiniti s posipačem, i u okomitom i vodoravnom smjeru. Ali nemojte gnojiti svježe pokošenu travu!

Da bi vaš travnjak bio lijep i zelen, ne trebaju vam samo hranjive tvari već i dovoljno vode i kisika. Redovito uklanjajte slamnati sloj mahovine i mrtve dijelove biljaka, po mogućnosti jednom godišnje krajem ožujka.

Zaključak: Postanite kreativni majstor!

Kao što vidite, postavljanje travnjaka zahtijeva određeni trud. Ali, uz našu profesionalnu vrtlarsku opremu i malo vještine, lako možete svladati ovaj izazov i sami postati kreativni majstor. Ako slijedite naše upute korak po korak, a zatim ne zaboravite redovito gnojiti, kositi i prozračivati svoj travnjak, moći ćete uživati u njemu tijekom cijele godine.