Savjeti u radu s trimerom za travu

Ograđeni travnjak od ukrasnih kamenja znatno olakšava košnju trave. Kosilica se može jednostavno pomicati kotačima preko ovog niza kamenja i time ne ostavlja duge reznice trave do kojih se nožem ne može doći. Prema tome, ponovna obrada manjim električnim trimerom ili škarama za travu potpuno je nepotrebna. Nažalost, to nije moguće na svim travnjacima. Budući da često nemamo savršen travnjak, tu i tamo ga je potrebno malo urediti da bi popravili ukupni dojam.

Ovdje se koristi trimer za travu. Trimeri za travu dostupni su u različitim izvedbama. S benzinskim motorom, kao akumulatorski uređaj ili kao električni uređaj. Svaka od ovih varijanti ima svoje prednosti i nedostatke, koji je uređaj savršen za vaš vlastiti vrt, ovisi o vašim lokalnim uvjetima.

Kako to funkcionira?

Trimer za travu sastoji se od motora na čiji je rotor pričvršćen nož. Postoje dvije varijante, s jedne strane fiksna oštrica, koja djeluje poput noža, s druge strane glava s jednostrukom reznom niti. Za kućni vrt preporučuju se modeli s reznom niti, jer na travnjaku neće biti slomljenih noževa koji mogu uzrokovati ozljede. Rezna nit namotana je na špulu. Ako se rezna nit skrati, novi komad automatski se otpušta iz špule. Stoga nije potrebna nepotrebna promjena oštrice. Rezna nit sastoji se od ekološki prihvatljivog materijala, koji se s vremenom potpuno rastvara.

Kako zamijeniti špulu s reznom niti

Električni trimer za travu

S obzirom na volumen, trimer za travu s električnim motorom zasigurno je najudobniji, a samim time i vrlo jednostavan za uporabu čak i u stambenim područjima. Veliki nedostatak je činjenica da za korištenje uređaja morate položiti električne kablove u vrt. To može biti izuzetno skupo, ovisno o veličini vrta. Zbog svoje jednostavne tehnike ova je varijanta trimera za travu ujedno i najjeftinija. Ako rijetko trebate uređaj, električni trimer za travu najbolji je izbor.

Benzinski trimer za travu

Najjači, ali vjerojatno i najglasniji trimer za travu definitivno je onaj s benzinskim motorom. Zbog svog volumena, pogodniji je za otvorene prostore nego za stambeni prostor. Kad je riječ o uklanjanju velikog područja od korova i visoke trave, ovaj trimer djeluje najbolje. Ovdje ne trebate postavljati kablove i nema potrebe čekati da se baterija napuni. Zbog ove fleksibilnosti, benzinski trimer za travu omiljen je vrtlarima u profesionalnom okruženju. Pri korištenju uređaja potrebno je nositi zaštitu za uši!

Akumulatorski trimer za travu

Ova vrsta trimera za travu s električnim motorom i punjivom baterijom kombinira prednosti oba gore navedena uređaja. Glasnoća nije problem u stambenom prostoru, a sloboda kretanja prilično je blizu trimera za travu s benzinskim motorom. S modernim baterijama ovdje se može postići vrijeme rada baterije dulje od jednog sata. Ako imate prikladnu zamjensku bateriju, ovaj trimer za travu prikladan je i za velike parcele zemlje udaljene od električne mreže. Danas svi koji žele kupiti trimer za travu većinom uzimaju model pogonjen punjivom baterijom.

Rad bez umaranja leđa

Zbog duge vodilice, trimer za travu može se udobno koristiti dok stojite. To, u usporedbi sa škarama za travu, čuva vaša leđa, koljena i posebno strpljenje.

Moguća svestrana primjena

Naravno, trimerom za travu ne može se kositi isključivo trava. Zahvaljujući njihovom moćnom motoru, čak i visoki korovi i drvenaste stabljike do promjera nekoliko milimetara nisu problem. Npr. kopriva se može usitniti na licu mjesta i ostaviti na travnjaku kao malč.

Moderna tehnologija

Kada kupujete akumulatorski trimer za travu, obavezno kupite model s modernom li-ion baterijom. Baterije ove generacije imaju prednost što se kapacitet ne smanjuje ni nakon nekoliko ciklusa punjenja. U usporedbi sa starim Ni-MH punjivim baterijama, moderne punjive baterije su neosjetljive na prekomjerno punjenje i daju dovoljnu snagu čak i kada nisu u potpunosti napunjene.

Briga o električnom trimeru za travu

Njega električnog trimera za travu vrlo je jednostavna. Kućište se može obrisati vlažnom krpom i tako se osloboditi prašine i sitnih obrezaka trave. Pokretni dijelovi koje raspršite uljem iz spreja mogu na taj način osigurati da sve ostane fleksibilno i da se uređaj zaštiti od hrđe. Kod akumulatorskog trimera za travu, tijekom zimskih mjeseci bateriju treba puniti u nepravilnim intervalima. To produljuje vijek trajanja baterije i sprječava duboko pražnjenje.

picture by hauke leweling
AutorHauke Leweling
Vrijeme čitanja7 minute

Naša preporuka proizvoda za vaš "uradi sam" projekt