Stolna kružna pila - Drago nam je pomoći

Svaki majstor koji ju ima i koji se ne mora suočiti s netočnim ili čak rizičnim kompromisnim rješenjima za određene poslove može se smatrati sretnim. Ona zauzima središnje mjesto u većini hobi radionica i često je izlog strojnog asortimana. Ali stolna kružna pila nezamjenjiva je ne samo za izgradnju lijepog namještaja. Zašto i za koju namjenu biste trebali imati stolnu kružnu pilu možete saznati ovdje:

Zašto je potrebna stolna kružna pila?

Čim se dosegne maksimalna širina rezanja pomoću preklopne ili potezne pile, tu je kraj! Tu je zato stolna kružna pila. S njom, precizni uzdužni rezovi nisu dječja igra, ali ih je mnogo jednostavnije i brže izvesti nego pomoću ubodne pile ili ručne kružne pile.

Koji tipovi stolne kružne pile postoje?

Postoji takozvana građevinska kružna pila. Odlikuje se robusnim izgledom, a ljeti je volite vidjeti kako visi na dizalicama gradilišta. One su snažno motorizirane i obično nude velike promjere lista pile.
Među profesionalcima postoji stolna potezna pila. Neizostavna je u stolariji i obično se odlikuje maksimalnom preciznošću. I ovdje je snaga motora ogromna, a listovi pile koji se mogu koristiti vrlo su različiti.
Stolna kružna pila najčešća je varijanta u "uradi sam" krugovima. Obično se može podesiti i po visini lista pile i po nagibu lista pile.
Odgovarajuće varijacije navedenih pila su bezbrojne, kao i odgovarajući raspon cijena.

Na što trebate pripaziti kod kupnje?

Kao i kod svakog alata, na početku se uvijek postavlja pitanje: "Za što i koliko često želim koristiti alat?"
Pile na ulaznoj razini, na primjer, za skraćivanje podne ploče, mogu se kupiti i za manje od 1000 kn. No, ako želite dodati i ormarić na koji ćete ju staviti, preporučuje se veće ulaganje kako biste izbjegli nevolje. Razlike u cijeni tada se odražavaju na kvalitetu obrade i rad same pile. Ako je graničnik, tj. vodilica koja ide paralelno s listom pile, previše nestabilna, rezovi su rijetko toliko precizni koliko je potrebno i brzo nastaje frustracija! Razlike u materijalima radnog komada za koji planirate koristiti pilu jednako su velike. Stol pile od aluminija obično je robusnije od limenog stola koji popušta pod opterećenjem. Ovdje je jednako važna i stabilna potkonstrukcija koja se ne okreće previše lako. Piljenje krovne letvice ili laminatne ploče ne zahtijeva vrhunske performanse motora pile. Kuhinjska radna ploča debljine 22 mm dovodi mali motor kružne pile do svojih granica.
Svi ovi aspekti i komponente su uključeni u cijenu i morate ih platiti ako želite bez problema odraditi planirani posao.

Ako ste se odlučili za kupnju stolne kružne pile, pripazite na slijedeće točke da bi mogli dugo uživati u radu!

  • Koliko precizne rezove želim?

Ovdje pripazite na dizajn vodilice i postavke lista pile.

  • Koji materijal želim piliti i koja mu je debljina?

Ovo odlučuje, u jednu ruku, o veličini lista pile koji se može koristiti i performansama koje motor može odraditi.

  • Kako radi usisavanje prašine?
  • Koji je promjer usisnog priključka?
  • Da li moj usisavač odgovara?
  • Od kojeg je materijala izrađen stol pile i koliko je veliki? Da li je izrađen od lijevanog željeza, lima ili aluminija?

Što je pila teža, skuplja, samim time i preciznija i veće konstrukcije, veća je podrška za radni komad i jednostavnije je rukovati velikim radnim komadima.

  • Koji napon trebam za rad s pilom?

Što više snage ima pila, to joj je potrebno više napona. Pile za ogrjevni materijal često rade s visokonaponskim priključkom. Obična "uradi sam" pila opremljena je 230 V priključkom.

Sigurnost sa stolnom kružnom pilom!

Osim toga, trebali biste si postaviti važna pitanja o sigurnosti:

  • Koliko je sigurno postolje pile?

Ako se okvir na koji je montirana pila već trese, precizan i siguran rad gotovo je nemoguć.

  • Kako su obrađeni dodatni nastavci pile?

Ako se vodilica njiše naprijed i natrag usprkos zaključavanju, rezovi ne mogu biti točni. Pored toga, radni komad koji se zaglavi jednim od zuba pile stvara opasne sile koje se ne mogu držati golim rukama. Takozvani povratni udarac, tj. odbacivanje radnog komada, bila bi najopasnija posljedica.

  • Da li je pribor koji je dio sigurnosne opreme pile u potpunosti i dobro izveden?

Poklopac lista pile, zarezni nož i alat za guranje radnog komada standardni su pribor, isporučuju se uz svaku standardnu stolnu pilu. Moraju ih se montirati dobro i sigurno i obično daju prvi dojam obrade čitave stolne kružne pile.

  • Da li je stol pile dovoljno velik i dobro obrađen?

Ako na stolu pile postoje utori za pribor, oni se moraju voditi paralelno s listom pile. Što preciznije, to bolje. Stol također treba imati ravno postolje i biti ujednačen. Ako su dodaci stola dodatno pričvršćeni na strane ili iza lista pile, provjerite da nema kutnih prijelaza.

picture by Christian Lill
AutorChristian Lill
Vrijeme čitanja7 minute

Naša preporuka proizvoda za vaš "uradi sam" projekt