Ekscentrična brusilica - Pametna pomoć za sve vaša renoviranja

U neredovitim intervalima "uradi sam" majstor suočava se, osim uobičajenih poslova, kao što su vrtni radovi ili sanacija malih oštećenja, i s temom renoviranja i obnove. Bez obzira radi li se o obnovi vrata starih soba, oslikavanju drvenih okvira prozora ili čak modernizaciji cijele sobe, gotovo svi spomenuti radovi imaju jedno zajedničko: njih se mora temeljito brusiti. Pametni pomagač ovdje je ekscentrična brusilica, jer objedinjuje prednosti remena rotacijske brusilice u jednom uređaju.

Prednosti ekscentrične brusilice

U usporedbi sa svojom braćom, tračnom brusilicom i kutnom brusilicom, ekscentrična brusilica ima puno prednosti. Pri kupnji brusnih papira proizvođač ne igra glavnu ulogu, bilo da se radi o premium brusnom papiru ili jeftinoj verziji: Dimenzije i, što je još važnije, udaljenost rupa do usisavanja prašine gotovo su identične na svim verzijama. Ovisno o vašem zadatku, možete slobodno izabrati koji model želite. Također u usporedbi s tračnom brusilicom, potrošnja brusne površine na ekscentričnoj brusilici je manja, a kod rubova brusnog papira manje je vjerojatno da će stvoriti tvrdi rub zbog svojeg ekscentričnog pokreta. Stoga nije potrebno pažljivo brušenje kako bi se izbjegle neravnine u materijalu. Međutim, abrazija je s druge strane veća nego kod klasične rotacijske brusilice, koja značajno smanjuje radno vrijeme.

Brušenje vrata

Nova sobna vrata, uključujući i odgovarajući okvir vrata, nisu baš povoljna, a postavljanje je laicima bez iskustva u ovom području često komplicirano. Upravo iz tih razloga dokazano je da je renovacija sobnih vrata bolje riješenje od kompletne zamjene. To je u osnovi prilično lako, pa čak i laicima koji nemaju iskustva s njima. Nakon rastavljanja vrata potrebno je ukloniti staru boju. Tu se pojavljuje ekscentrična brusilica. Grubi radovi se izvode grubim brusnim papirom, koji uklone površinu vrata i okvira. Ovisno o stanju vrata, to se odradi za oko 15 minuta. U sljedećem koraku vrata se čiste od brusne prašine. To je najbolje učiniti pamučnom krpom natopljenom sapunom i vodom. Sad kad su vrata čista, površinu vrata završite brusnim papirom s finom granulacijom. Kad radite s ekscentričnom brusilicom, preporučljivo je raditi s priključenim usisavačem, kao što je Einhell akumulatorski usisavač suho/mokro TE-VC 18/10, ili ju koristite na otvorenom. S obzirom da se brusna prašina može vrlo lako udahnuti, također preporučujem upotrebu zaštitne maske protiv prašine. Nakon završetka finim brusnim papirom, površina se čisti vlažnom krpom. Ako se površina osušila, dodatno je obrišite krpom namočenom u razrjeđivaču. Na taj način ostaci masti, poput otisaka prstiju, koji mogu utjecati na prijanjanje boje, nestaju bez ostataka. Sada se vrata mogu obojati. Između pojedinih slojeva boje osušenu boju pobrusite finim brusnim papirom. Tako vidljivi tragovi kista ili valjka nestaju i sljedeći sloj boje ima ravnu podlogu. Kad završite s bojanjem, vrata možete ponovno vratiti u okvir i uživati ​​u pogledu.

Pripremite drvene prozore pomoću ekscentrične brusilice

Koliko god drveni okviri prozora bili lijepi, zahtijevaju puno održavanja. Svakih nekoliko godina morate se primiti posla i ponovo ih obraditi.

Naravno, to uvijek započinje brušenjem površina. Zbog vremenskih prilika na nekim mjestima može doći do ljuštenja boje, ponegdje i do promjene boje. S tim što prozori ne samo da izgledaju ružno, ne, oni su u nekim dijelovima čak i direktno izloženi vremenskim uvjetima. Pomoću tima ekscentrične brusilice za velike površine i trokutaste brusilice za male kuteve, brušenje prozorskog okvira vrši se u trenu, a okviri su spremni za novu boju.

Rad s ekscentričnom brusilicom u suhoj gradnji

Ali s ekscentričnom brusilicom moguće je mnogo više od jednostavnog brušenja drva i boje! U suhoj gradnji tj. kod postavljanja gipsane ploče i odgovarajućeg rada s lopaticama, upotreba ove brusilice je raširena. Nakon što je gipsana ploča pričvršćena na zid i strop, praznine se popunjavaju svježe miješanom žbukom. To se suši vrlo brzo, ali ima lošu osobinu neravnomjernog sušenja. Ovdje ekscentrična brusilica pokazuje svoju snagu. Izbočine se zbog visokog i ujednačenog uklanjanja površine mogu izgladiti u vrlo kratkom vremenu. Budući da se i ovdje stvara puno brusne prašine, usisavač i zaštitna maska protiv prašine su ponovo obavezni!

Kao što vidite, ekscentrična brusilica je mali sveobuhvatni pomagač kod poslova renoviranja i obnove kao i u drvnoj radionici! Stoga nabavite alat i pustite da vaš dom sjaji u novom ruhu!

picture by hauke leweling
AutorHauke Leweling
Vrijeme čitanja7 minute

Naša preporuka proizvoda za vaš "uradi sam" projekt